Planirana djelatnost

  • Volontiranje na Susretu esperantskih pisaca u Hrašćini 2018. godine.
  • Pomoći u uređivanju arhive u potkrovlju KEL-ovog sjedišta u Vodnikovoj.
  • Prenijeti dio biblioteke u sjedište KEL-a u Vodnikovoj.
  • Uključiti se u zagrebačku proslavu Zamenhofovog dana u prosincu 2017.
  • Proslava 60. rođendana SEK-a.

Pakiranje KEL-ove biblioteke

Tokom nekoliko popodneva naši su članovi Mihaela Cik, Andrea Horvat, Lucija Biličić i Robert Milijaš pobrojali, počistili i spakirali katalogiranu biblioteku KEL-a. Ona je sad spremna za preseljenje u naše nove prostore u Vodnikovoj ulici. Iako zvuči zamorno, bio je to zanimljiv pothvat. Kroz njihove je ruke prošlo brdo starih knjiga - neke od njih bile su čak i nerazrezane.

Hvala članovima na vremenu i trudu.

Fotke: Robert Milijaš i Lucija Biličić (Lucijine su bolje) :D

15. studenoga 2017

Bojanje budućeg arhiva u Vodnikovoj

Tokom dva popodneva naši članovi Filip Mikuličić, Mihaela Cik i Robert Milijaš bojali su grede u tavanskom prostoru u Vodnikovoj. Nakon preseljenja iz Kneza Mislava u Vodnikovu taj će prostor služiti kao arhiv.

Hvala gospodinu Anti Mlinaru što je prenio potrepštine za farbanje iz Kneza Mislava u Vodnikovu.

P.S. Sretan rođendan, Đivo!

Fotis Mihaela Cik

29. rujna 2017

Susret esperantskih pisaca

Kao i svake godine, naši su članovi sudjelovali u događaju na imanju Njeguš. Sudjelovali su Đivo Pulitika (predsjednik KEJA-e), Filip Mikuličić, Mihaela Cik, Robert Milijaš i naš budući član Filip Šeatović. Bavili smo se konobarenjem, pranjem suđa i sličnim pomaganjem u organizaciji.

Što se programa tiče, tokom jutra je naša gošća iz Toruna, Teresa Nemere, držala jezične vježbe. Književni program počeo je pošto smo ručali u vrtu kurije.

Otvorio ga je Neven Mrzlečki pjesmom uz gitaru u podrumu. Esperantsko društvo Rijeka pozvalo je sve prisutne na svoju 110. godišnjicu osnutka nakon čega je počeo književni program. U njemu su sudjelovali naši članovi: Đivo je čitao dio iz knjige Mi Stelojn Jungis al Revado Mikaela Bronštejna) koju je predstavio Zdravko Seleš i Robert koji je čitao pjesme Miaj Ĉindevenaj genepoj i Saluto Surstrate Baldura Ragnerssona, i pjesmu Eĉ Aĵoj Amas Pacon Zore Heide. Teresa Nemere pozvala je prisutne da sudjeluju u književnom natječaju s temom: Ĉe la rivero Vistulo (Na rijeci Vistuli).

Fotis Dalibor Šeatović

16. rujna 2017.

Volontiranje na INTERFEST-u

Volontiranje na me­đu­na­rod­nom kulturnom festivalu INTERFEST u organizaciji Društva esperantista Bjelovara.

Volontirali su naši članovi Andrea Horvat i Robert Milijaš pod vodstvom naše predsjednice Mihaele Cik. Na slici zdesna ih možete vidjeti na njihovom radnom mjestu, akcepteju, u društvu gđe. Grozdane Grubišić Popović iz DEB-a.

Nisu samo dočekivali goste na akcepteju nego su i sudjelovali u programu čitajući literaturu, prodavali knjige, čistili prostorije i sudjelovali u recitatorskom natjecanju.

U recitiranju su čak osvojili medalje: Mihaela Cik brončanu, Robert Milijaš srebro i Andrea Horvat zlato. Voluntiranje je bilo lijepo iskustvo u kojem su kroz vježbanje jeziva stečena nova poznanstva i započeta nova prijateljstva. Hvala DEB-u i gospodinu Josipu Pleadinu na pozivu za voluntiranje.

Fotografije preuzete iz DEB-ove galerije

Rad na urđivanju našeg esperantskog arhiva

U potkrovlju Vodnikove 9 nalazi se lijep prosor koji će postati KEL-ova arhiva. Prije toga potrebno je prostor pripremiti, a tata i sin Šeatović napravili su u lipnju velik dio posla.

Prijašnji vlasnik u tom je prostoru ostavio svakojake stare i dotrajale predmete, koje je bilo potrebno odvesti na odgovarajuća odlagališta. Zahvaljujući velikom (i prašnom) pothvatu Šeatovića, prostor KEL-ovog budućeg arhiva je slobodan unatoč lipanjskim temperaturama. Hvala Filipu i Daliboru!

Filip je radio preko učeničkog servisa i za svoj je rad plaćen iz sredstava dobivenih kao jednokratna pomoć gradonačelnika Grada Zagreba. Otac Dalibor je volontirao.

Fotis Dalibor Šeatović

Zamenhof u Zamenhofovoj

Program se odvijao u dvorištu Odsjeka za restauraciju Likovne akademije u Zagrebu. Sastojao se od čitanja literature na sedam jezika i glazbenog programa.

Među sedam čitača izdvajamo: atašea za kulturu Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj Ryoheia Nakajimu i Domagoja Vidovića, kroatologa i prevoditelja Zamenhofove ulice na hrvatski.

U čitanju sudjelovala i naša Mihaela Cik. Glazbeni uvod dao je Neven Mrzlečki, a vrhunac glazbenog programa bio je koncert naše Kaje Farszky i njenog glazbenog partnera Nenada Sinkauza. Program je vodio Đivo Pulitika, a Filip Mikuličić i Robert Milijaš pomagali su u organizaciji.

Fotis Jadranka Farszky kaj Ivan Špoljarec

25. svibnja 2017.

Esperanto nad Vodnikovom

Izlaganje transparenta "Esperanto" S prozora sjedišta Hrvatskog saveza za esperanto povodom stote obljetnice smrti L. L. Zamenhofa.

U akciji su sudjelovali naši članovi Mihaela Cik i Robert Milijaš uz stručnu pomoć gđe. Biserke Rožić-Šutej iz gradskog ureda ZgFORUM. Sudionike je koordinirao predsjednik KEL-a Anto Mlinar.

Hvala svim sudionicima, a posebno gđi Biserki na prilagodbi transparenta za vješanje.

Zamenhofov dan u Mađarskom društvu Ady Endre

15. 12. 2016. Zamenhofov dan - oproštaj esperantista od 2016. godine. Mjesto: Mađarsko društvo Ady Endre - ne bez razloga. U gostima je bio gospodin Nanovfszky György - mađarski veleposlanik, esperantist i poliglot.

Svečanost se sastojala od glazbenog i kulturnog programa. Nakon glazbenog uvoda nastupili su naši budući članovi - čitači Filip i Klara Šeatović, a slijedili su naša Mihaela Cik i Robert Milijaš čtianjem Zamenhofovog pisma Michauxu. Za kraj je g. Nanofski govorio o Zamenhofu i Esperantu.

Nakon programa sudionici i gosti uputili su se u obližnji restoran Žlica i vilica na ugodno druženje i večeru.

Fotis Davor Klobučar.

15. prosinca 2017.