Planirana djelatnost

  • Organizirati tečaj esperanta.
  • Sudjelovati u proslavi Zamenhofovog dana u prosincu 2019.

TEJO radionica

Tokom prošlog Međunarodnog kongresa mladih esperantista, Međunarodna udruga mladih esperantista (TEJO) organizirala je radionicu o sveučilišnim esperantskim klubovima. U društvu ljudi s 11 sveučilišta il 8 država našao se i predstavnik SEK-a i sudjelovao u raspravi. Raspravljalo se općenito o mogućnostima organiziranja klubova, administraciji i klupskim aktivnostima.

Većina prisutnih bila je ili u postupku stvaranja kluba ili je željela pokrenuti studentski esperantski klub na svom sveučilištu pa je SEK dobro došao diskusiji kao 62 godišnja udruga. Uz informiranje o esperantu, jedan od ciljeva koji su zacrtali učesnici radionice je stvaranje mreže studentskih klubova radi širenja mreže kontakata. S veseljem iščekujemo prvi masovni video poziv.

12. srpnja 2019.

Preseljenje

Dovršeno je preseljenje Hrvatskog saveza za esperanto s adrese Kneza Mislava 11 na adresu Vodnikova 9. Zajedno sa savezom preselio se i SEK te nas od danas možete pronaći na novoj adresi.

25. veljače 2019.

Susret esperantskih pisaca

Kao i svake godine, naši su članovi sudjelovali u događaju na imanju Njeguš. Sudjelovali su Đivo Pulitika (predsjednik KEJA-e), Roberto Maglica i Robert Milijaš. Osim uobičajenih poslova oko organizacije događaja i sjednice uprave, imali smo čast slušati perkusionistički koncert Nenada Sinkauza i Josipa Končića.

Oni koji su imali prilike prisustvovati (ne samo slušati) takavom koncertu znaju da je to skladna kombinacija najneobičnijih instrumenata koja slušatelja iz takta u takt iznenađuje izvođačevom domišljatošću. Nakon perkusionističkog koncerta, uslijedilo je predavanje i koncert ruskog esperantskog književnika, pisca, prevoditelja i skladatelja, Mikaela Bronštejna koji je osim na esperantu otpjevao i par skladbi na ruskom jeziku.

Fotografije preuzete s www.esperanto.hr.

15. rujna 2018.

Dani esperantskog informiranja

Jedan od planova SEK-a u 2018. godini je i organizacija druženja na kojima bi se govorio esperanto i diskutiralo o jeziku. Uoči toga, naši su članovi organizirali informativne štandove na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

12. 03. se štandiralo na FER-u, a 14.03. u auli FF-a. Te su dane od 9 do 17 sati naši članovi neumorno informirali znatiželjnike o esperantu. Na štandovima su posjetitelji mogli isprobati online tečajeve esperanta, prolistati udžbenik po zagrebačkoj metodi i druge knjige te se okušati u igri memori. Oni kojima se svidio esperanto mogli su se zapisati na našu mailing listu kako bi bili obavješteni o budućim aktivnostima kluba.

17. ožujka 2018.

Svjetski dan esperanta 2017. i 60 godina SEK-a

Naš Studentski Esperantski klub 2017. slavi 60. rođendan. Proslava je održana u sklopu proslave Svjetskog dana esperanta u Europskom domu u Zagrebu, 16. 12. 2017.

Događaj su svojim prisustvom uveličali sadašnji i bivši članovi te je dvorana Strasbourgh Europskog doma bila popunjena.

Naš progra slijedio je nakon programa KEL-a, a sudjelovali su naši članovi Mihaela Cik, Lucija Biličić, Andrea Horvat, Đivo Pulitika, Filip Mikuličić i Robert Milijaš.

Program se sastojao od:

  • Prijevoda pjesme 365 Saše Tina i Kedže
  • Pozdravnog govora predsjednice Mihaele Cik
  • Govora bivše predsjednice Ankice Jagnjić
  • Predstavljanja ovih stranica
  • Kviza o povijesti KEL-a i SEK-a

U kvizu je sudjelovalo 11 ljudi. Nagrade su osvojili predsjednik KEL-a Anto Mlinar i Davor Klobučar, a osim njih i nekadašnji predsjednik SEK-a Faruk Islamović, koji je odnio prvu nagradu.

19. prosinca 2017.

Unua fazo de la translokiĝo

U subotu, 18. studenoga, naši članovi pomogli su u prvoj fazi seljenja KEL-a.

KEL-ov se arhiv sada nalazi u potkrovlju u Vodnikovoj ulici, a prvi dio biblioteke preseljen je u hodnik.

Selidba je trajala cijelo popodne uz pomoć ekipe iz Selidbi Gluhak

Ne bismo to mogli bez ukusnog ručka kojeg je pripremila Slavica Štefić. Hvala teta Slavica!

18. studenoga 2017.

Pakiranje KEL-ove biblioteke

Tokom nekoliko popodneva naši su članovi Mihaela Cik, Andrea Horvat, Lucija Biličić i Robert Milijaš pobrojali, počistili i spakirali katalogiranu biblioteku KEL-a. Ona je sad spremna za preseljenje u naše nove prostore u Vodnikovoj ulici. Iako zvuči zamorno, bio je to zanimljiv pothvat. Kroz njihove je ruke prošlo brdo starih knjiga - neke od njih bile su čak i nerazrezane.

Hvala članovima na vremenu i trudu.

Fotke: Robert Milijaš i Lucija Biličić (Lucijine su bolje) :D

15. studenoga 2017

Bojanje budućeg arhiva u Vodnikovoj

Tokom dva popodneva naši članovi Filip Mikuličić, Mihaela Cik i Robert Milijaš bojali su grede u tavanskom prostoru u Vodnikovoj. Nakon preseljenja iz Kneza Mislava u Vodnikovu taj će prostor služiti kao arhiv.

Hvala gospodinu Anti Mlinaru što je prenio potrepštine za farbanje iz Kneza Mislava u Vodnikovu.

P.S. Sretan rođendan, Đivo!

Fotis Mihaela Cik

29. rujna 2017

Susret esperantskih pisaca

Kao i svake godine, naši su članovi sudjelovali u događaju na imanju Njeguš. Sudjelovali su Đivo Pulitika (predsjednik KEJA-e), Filip Mikuličić, Mihaela Cik, Robert Milijaš i naš budući član Filip Šeatović. Bavili smo se konobarenjem, pranjem suđa i sličnim pomaganjem u organizaciji.

Što se programa tiče, tokom jutra je naša gošća iz Toruna, Teresa Nemere, držala jezične vježbe. Književni program počeo je pošto smo ručali u vrtu kurije.

Otvorio ga je Neven Mrzlečki pjesmom uz gitaru u podrumu. Esperantsko društvo Rijeka pozvalo je sve prisutne na svoju 110. godišnjicu osnutka nakon čega je počeo književni program. U njemu su sudjelovali naši članovi: Đivo je čitao dio iz knjige Mi Stelojn Jungis al Revado Mikaela Bronštejna) koju je predstavio Zdravko Seleš i Robert koji je čitao pjesme Miaj Ĉindevenaj genepoj i Saluto Surstrate Baldura Ragnerssona, i pjesmu Eĉ Aĵoj Amas Pacon Zore Heide. Teresa Nemere pozvala je prisutne da sudjeluju u književnom natječaju s temom: Ĉe la rivero Vistulo (Na rijeci Vistuli).

Fotis Dalibor Šeatović

16. rujna 2017.

Volontiranje na INTERFEST-u

Volontiranje na me­đu­na­rod­nom kulturnom festivalu INTERFEST u organizaciji Društva esperantista Bjelovara.

Volontirali su naši članovi Andrea Horvat i Robert Milijaš pod vodstvom naše predsjednice Mihaele Cik. Na slici zdesna ih možete vidjeti na njihovom radnom mjestu, akcepteju, u društvu gđe. Grozdane Grubišić Popović iz DEB-a.

Nisu samo dočekivali goste na akcepteju nego su i sudjelovali u programu čitajući literaturu, prodavali knjige, čistili prostorije i sudjelovali u recitatorskom natjecanju.

U recitiranju su čak osvojili medalje: Mihaela Cik brončanu, Robert Milijaš srebro i Andrea Horvat zlato. Voluntiranje je bilo lijepo iskustvo u kojem su kroz vježbanje jeziva stečena nova poznanstva i započeta nova prijateljstva. Hvala DEB-u i gospodinu Josipu Pleadinu na pozivu za voluntiranje.

Fotografije preuzete iz DEB-ove galerije

Rad na urđivanju našeg esperantskog arhiva

U potkrovlju Vodnikove 9 nalazi se lijep prosor koji će postati KEL-ova arhiva. Prije toga potrebno je prostor pripremiti, a tata i sin Šeatović napravili su u lipnju velik dio posla.

Prijašnji vlasnik u tom je prostoru ostavio svakojake stare i dotrajale predmete, koje je bilo potrebno odvesti na odgovarajuća odlagališta. Zahvaljujući velikom (i prašnom) pothvatu Šeatovića, prostor KEL-ovog budućeg arhiva je slobodan unatoč lipanjskim temperaturama. Hvala Filipu i Daliboru!

Filip je radio preko učeničkog servisa i za svoj je rad plaćen iz sredstava dobivenih kao jednokratna pomoć gradonačelnika Grada Zagreba. Otac Dalibor je volontirao.

Fotis Dalibor Šeatović

Zamenhof u Zamenhofovoj

Program se odvijao u dvorištu Odsjeka za restauraciju Likovne akademije u Zagrebu. Sastojao se od čitanja literature na sedam jezika i glazbenog programa.

Među sedam čitača izdvajamo: atašea za kulturu Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj Ryoheia Nakajimu i Domagoja Vidovića, kroatologa i prevoditelja Zamenhofove ulice na hrvatski.

U čitanju sudjelovala i naša Mihaela Cik. Glazbeni uvod dao je Neven Mrzlečki, a vrhunac glazbenog programa bio je koncert naše Kaje Farszky i njenog glazbenog partnera Nenada Sinkauza. Program je vodio Đivo Pulitika, a Filip Mikuličić i Robert Milijaš pomagali su u organizaciji.

Fotis Jadranka Farszky kaj Ivan Špoljarec

25. svibnja 2017.

Esperanto nad Vodnikovom

Izlaganje transparenta "Esperanto" S prozora sjedišta Hrvatskog saveza za esperanto povodom stote obljetnice smrti L. L. Zamenhofa.

U akciji su sudjelovali naši članovi Mihaela Cik i Robert Milijaš uz stručnu pomoć gđe. Biserke Rožić-Šutej iz gradskog ureda ZgFORUM. Sudionike je koordinirao predsjednik KEL-a Anto Mlinar.

Hvala svim sudionicima, a posebno gđi Biserki na prilagodbi transparenta za vješanje.

Zamenhofov dan u Mađarskom društvu Ady Endre

15. 12. 2016. Zamenhofov dan - oproštaj esperantista od 2016. godine. Mjesto: Mađarsko društvo Ady Endre - ne bez razloga. U gostima je bio gospodin Nanovfszky György - mađarski veleposlanik, esperantist i poliglot.

Svečanost se sastojala od glazbenog i kulturnog programa. Nakon glazbenog uvoda nastupili su naši budući članovi - čitači Filip i Klara Šeatović, a slijedili su naša Mihaela Cik i Robert Milijaš čtianjem Zamenhofovog pisma Michauxu. Za kraj je g. Nanofski govorio o Zamenhofu i Esperantu.

Nakon programa sudionici i gosti uputili su se u obližnji restoran Žlica i vilica na ugodno druženje i večeru.

Fotis Davor Klobučar.

15. prosinca 2017.