Svjetski dan esperanta 2017. i 60 godina SEK-a

Naš Studentski Esperantski klub 2017. slavi 60. rođendan. Proslava je održana u sklopu proslave Svjetskog dana esperanta u Europskom domu u Zagrebu, 16. 12. 2017.

Događaj su svojim prisustvom uveličali sadašnji i bivši članovi te je dvorana Strasbourgh Europskog doma bila popunjena.

Naš progra slijedio je nakon programa KEL-a, a sudjelovali su naši članovi Mihaela Cik, Lucija Biličić, Andrea Horvat, Đivo Pulitika, Filip Mikuličić i Robert Milijaš.

Program se sastojao od:

  • Prijevoda pjesme 365 Saše Tina i Kedže
  • Pozdravnog govora predsjednice Mihaele Cik
  • Govora bivše predsjednice Ankice Jagnjić
  • Predstavljanja ovih stranica
  • Kviza o povijesti KEL-a i SEK-a

U kvizu je sudjelovalo 11 ljudi. Nagrade su osvojili predsjednik KEL-a Anto Mlinar i Davor Klobučar, a osim njih i nekadašnji predsjednik SEK-a Faruk Islamović, koji je odnio prvu nagradu.

19. prosinca 2017.

Susret esperantskih pisaca

Kao i svake godine, naši su članovi sudjelovali u događaju na imanju Njeguš. Sudjelovali su Đivo Pulitika (predsjednik KEJA-e), Filip Mikuličić, Mihaela Cik, Robert Milijaš i naš budući član Filip Šeatović. Bavili smo se konobarenjem, pranjem suđa i sličnim pomaganjem u organizaciji.

Što se programa tiče, tokom jutra je naša gošća iz Toruna, Teresa Nemere, držala jezične vježbe. Književni program počeo je pošto smo ručali u vrtu kurije.

Otvorio ga je Neven Mrzlečki pjesmom uz gitaru u podrumu. Esperantsko društvo Rijeka pozvalo je sve prisutne na svoju 110. godišnjicu osnutka nakon čega je počeo književni program. U njemu su sudjelovali naši članovi: Đivo je čitao dio iz knjige Mi Stelojn Jungis al Revado Mikaela Bronštejna) koju je predstavio Zdravko Seleš i Robert koji je čitao pjesme Miaj Ĉindevenaj genepoj i Saluto Surstrate Baldura Ragnerssona, i pjesmu Eĉ Aĵoj Amas Pacon Zore Heide. Teresa Nemere pozvala je prisutne da sudjeluju u književnom natječaju s temom: Ĉe la rivero Vistulo (Na rijeci Vistuli).

Fotis Dalibor Šeatović

16. rujna 2017.